Anafilaxia

Anafilaxia este o reactie alergica rapid progresiva ce poate pune viata in pericol. In cadrul acestei afectiuni sistemul imun raspunde la substante din mediul inconjurator (alergeni) ce in mod normal sunt inofensive. Spre deosebire de alte reactii alergice, anafilaxia poate cauza decesul. Reactia alergica poate debuta la cateva minute sau chiar secunde de la expunere, si progreseaza rapid cauzand constrictia cailor aeriene, iritatii cutanate si intestinale, si aritmii cardiace. In cazurile severe, anafilaxia poate duce la obstructia totala a cailor aeriene, la soc si ulterior la deces.

Persoanele cu un istoric medical individual sau familial de rinita alergica, astm, eczema sau alergii alimentare prezinta un risc mai crescut de a dezvolta o reactie anafilactica intr-un anumit moment al vietii. Pacientii astmatici sunt in special mai predispusi la reactii anafilactice. O parte dintre pacienti prezinta o recurenta a simptomelor la aproximativ 6-8 ore dupa un episod anafilactic. Aceasta recurenta este denumita reactie bifazica sau intarziata.

Principalele cauze:
Ca majoritatea reactiilor alergice, anafilaxia este cauzata de eliberarea de histamina si alte substante chimice din mastocite. Mastocitele sunt un tip de leucocite intalnite in numar mare in tesuturile care controleaza schimburile dintre organism si mediul inconjurator: caile aeriene, tractul digestiv si pielea. Pe suprafata, mastocitele prezinta anticorpi numiti imunoglobuline E (IgE). Acesti anticorpi au rolul de a detecta substantele din mediul inconjurator la care sistemul imun este sensibil. Substantele provenite dintr-o sursa patologica adevarata, precum bacterii sau virusi, sunt numite antigeni. Acele substante pe care majoritatea persoanelor le tolereaza fara probleme, dar care la pacientii mai sensibili cauzeaza un raspuns alergic, sunt denumite alergeni. Cand anticorpii IgE se leaga cu alergenii, provoaca eliberarea histaminei si altor substante chimice din mastocite.

Interactiunea acestor substante chimice cu receptorii localizati pe suprafata vaselor de sange determina dilatarea acestora si eliberarea de lichid din vase in tesuturile inconjuratoare, cauzand edem, roseata si umflare. Asupra celulelor musculare netede ale cailor aeriene si sistemului digestiv, histamina determina constrictie. La nivelul terminatiilor nervoase ea produce cresterea sensibilitatii si cauzeaza mancarime.

In anafilaxie, raspunsul dramatic este datorat atat hipersensibilitatii extreme la alergeni cat si distributiei sale sistemice. Alergenii pot provoca mai probabil anafilaxia daca sunt introdusi direct in sistemul circulator prin injectare. Insa, expunerea prin ingestie, inhalare sau contact cutanat, poate de asemenea provoca anafilaxie.

Printre substantele care provoaca cel mai frecvent reactii anafilactice se numara:
- Alimentele - aproape orice aliment poate cauza anafilaxie la persoanele sensibile, insa cel mai frecvent incriminate sunt alunele, nucile, scoicile, pestele, laptele, si ouale.
- Intepaturile de insecte, precum albine, viespi, furnici.
- Medicamentele care determina cel mai adesea reactii anafilactice sunt antibiotice (ex. penicilina, cefalosporina, streptomicina), anticonvulsivantele, lichidele administrate dupa interventiile chirurgicale, vaccinurile cu anticorpi obtinuti din ser de cal, produsele de sange, insulina si alti hormoni (ACTH), solutiile de contrast folosite in investigatiile imagistice, antialgicele (ex. morfina), aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
- Latexul - este un material natural obtinut din arborele de cauciuc, care este folosit in confectionarea manusilor chirurgicale si altor produse medicale. Riscul cel mai crescut de a provoca o reactie anafilactica apare atunci cand latexul intra in contact cu suprafete umede sau interne ale organismului in cursul interventiilor chirurgicale, deoarece alergenul poate fi absorbit mult mai rapid.
- Exercitiile fizice - unele persoane dezvolta anafilaxia cand efectueaza exercitii fizice in decurs de putine ore de la consumul anumitor alimente.
- Alte cauze - desi rar, factori precum sperma si temperaturile extreme pot declansa un raspuns anafilactic.

Principalele simptome:
Anafilaxia este considerata o reactie alergica a intregului organism deoarece afecteaza mai multe sisteme corporale.

- Pielea - La nivelul tegumentelor anafilaxia poate determina urticarie, angioedem, roseata, prurit, si iritatii cutanate.
- Tractul digestiv - Printre simptomele ce pot fi intalnite se numara greata, durere si crampe abdominale, varsaturi, diaree, umflarea si iritatia limbii sau laringelui.
- Sistemul circulator - Manifestarile pot cuprinde slabirea sau intensificarea pulsului, ameteala, hipotensiune, paloare sau coloratie albastruie a pielii, pierderea constiintei, si soc.
- Sistemul respirator - Semnele si simptomele includ wheezing, scurtarea respiratiei, tuse, dificultate in vorbire, durere sau senzatie de "strangere" in piept, congestie nazala, dificultate in inghitire.
- Psihologic - Anafilaxia provoaca panica, anxietate intensa, si sentimente de moarte.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor